TESTIMONI

Penggunaan baja premium yang betul
Kada kejayaan pembungaan dan pembuahan meningkat sebanyak 40%

Kenny Khor pernah berhadapan dengan masalah pembajaan di ladangnya yang berkeluasan 10 ekar di Kangsar, Perak, yang mempengaruhi hasil tuaiannya. Beliau mengesyaki ia mungkin disebabkan oleh penggunaan produk berkualiti rendah dari syarikat sebelumnya, mengakibatkan gejala daun terbakar yang mempengaruhi proses fotosintesis dan oleh sebab itu, kadar kejayaan pembuahan rendah. Beliau menyatakan bahawa pengurusan baja tampak mudah tetapi hanya dengan penggunaan baja yang sesuai seseorang itu dapat menuai hasil yang ideal.

Semenjak beliau menggunakan produk AgroBridge, terutama siri Complex Special yang diimport dari Eropah, produk berkenaan nyata berkesan dan menghasilkan pelbagai jumlah hasil yang luar biasa. Beliau menjelaskan lagi bahawa sejak dia mula menggunakan produk-produk ini, kadar kejayaan pembungaan telah meningkat dengan ketara, dengan hasil yang sama berlaku dalam kadar kejayaan pembuahan, ia merupakan suatu perubahan besar berbanding keadaan yang dilaluinya pada masa lalu. Menurut pemerhatiannya, kadar kejayaan pembungaan pada tahun ini meningkat sebanyak 30% hingga 40% berbanding tahun lalu. Antara sebab beliau dapat mencapai kadar kejayaan yang tinggi bukan hanya kerana penggunaan baja organik, namun sebahagian besarnya adalah kerana pilihannya untuk menggunakan baja AgroBridge.

Kenny menjelaskan bahawa beliau menggunakan baja AgroBridge Complex Blue Special 12-12-17-2-9S dan baja Wuxal Boron semasa fasa pembungaan. Selepas pokok berada dalam fasa pembuahan, beliau akan menggunakan baja AgroBridge Complex Purple Special 15-5-20-2 + ​​8S dan baja daun Wuxal Calcium. Sebagai sebahagian daripada amalan pengurusan baja harian, beliau juga menggunakan AgroBridge Complex Green Special 15-15-15 + 5CaO + 6S. Ketika ditanya tentang alasan mengapa dia terus menunjukkan sokongan terhadap produk AgroBridge, beliau berterus terang menyatakan bahawa ini adalah disebabkan oleh pengalaman lalunya dalam penggunaan produk baja berkualiti rendah yang telah menyebabkan gejala daun terbakar, pertumbuhan pokok terbantut serta hasil dan kualiti yang teruk. Kenny menjelaskan bahawa dia sangat berpuas hati dengan baja daun Wuxal Boron kerana hasilnya yang berkesan pada kadar kejayaan pembungaan dan pembuahan, yang membuatnya berasa sangat gembira.

Vincent Lam, wakil syarikat AgroBridge, telah mengunjungi kebun durian Kenny dan menjelaskan bahawa baja daun Wuxal Boron mempunyai kandungan nutrien boron dan fosforus yang tinggi, yang memberi dua kesan utama kepada buah durian. Pertama, ia menggalakkan peredaran karbohidrat untuk meningkatkan bekalan kepada pelbagai bahagian tanaman, yang membenarkan buah mencapai pertumbuhan normal dan seterusnya meningkatkan kadar kejayaan pembuahan. Manfaat kedua adalah fungsinya ketika proses pendebungaan untuk menggalakkan pertumbuhan debunga dan pertumbuhan ketinggian tiub debunga yang tepat, supaya pendebungaan dapat berlaku dengan jayanya dan seterusnya meningkatkan kadar kejayaan pembungaan.

 

Iklim kering mempengaruhi keadaan buah

Antara pelbagai jenis durian yang ditanam di dua bidang kebun seluas 5 ekar milik Kenny adalah Musang King, 101, D15, D2 dan D24. Beliau berkongsi bahawa terdapat banyak peladang durian di wilayah ini kerana lokasi geografi serta iklim yang sesuai untuk perladangan ini. Selain itu, beliau perhatikan apabila iklim berubah menjadi kering, hasil buah akan menurun. Oleh kerana tiada kolam termasuk dalam perancangan pada peringkat awal, Kenny kini terpaksa mengambil sumber air dari sungai yang berdekatan. Beliau juga telah membina tangki air kerana bekalan air dari sungai tidak mencukupi dan akan menjadi kering ketika cuaca panas. Beliau juga merancang untuk membina kolam pada masa depan bagi mengatasi masalah kekurangan air ketika iklim kering.

CATATAN TERKINI

PERLUKAN NASIHAT PROFESIONAL?

Hubungi kami, kami bersedia untuk memberikan anda penyelesaian pertanian yang mudah dan berkesan.