TESTIMONI

Peladang menggunakan baja yang diimport dari Eropah
Masalah tanah dapat dikurangkan

Terletak di bandar lama Bangi di Selangor, Liu Xiang Hui mempunyai dusun durian seluas 24 ekar, namun pokok-pokoknya tidak berada dalam keadaan kesihatan yang optimum dan menunjukkan tanda-tanda pertumbuhan yang buruk kerana tahap keasidan tanah yang tinggi. Keadaan bertambah baik selepas beliau melaksanakan penambahbaikan yang diperlukan terhadap amalan pengurusan bajanya, yang sekaligus meningkatkan hasil dan kualiti buahnya.

Setelah Liu Xiang Hui (kanan) menambahbaik amalan pengurusan baja, tanaman durian semakin subur, jumlah bilangan buah meningkat, hasil luar biasa yang tidak mungkin dapat dicapai pada masa lalu. Berdiri di sebelahnya adalah bapanya.

Beliau memberitahu bahawa selepas menaik taraf amalan pengurusan baja, tanaman durian tumbuh subur, hasil yang baik yang berbanding masa lalu. Beliau mengakui bahawa beliau hanya menggunakan jumlah baja yang sedikit kerana khuatir pembajaan berlebihan akan meningkatkan tahap keasidan tanah, yang akan mempengaruhi pertumbuhan tanaman durian. Namun, apabila teknologi pertanian semakin maju dan produk baja baru diperkenalkan di dalam pasaran, kerosakan yang disebabkan oleh tahap keasidan yang tinggi di tanah dapat dikurangkan.

Mengambil Liu Xiang Hui sebagai contoh, beliau memilih untuk menggunakan rangkaian produk baja Complex Series yang diimport dari Eropah oleh AgroBridge. Ketika fasa pembungaan dan pembuahan, beliau akan menggunakan Complex Blue Special 12-12-17-2-9S + Te. Sebagai sebahagian daripada amalan pengurusan baja hariannya, beliau akan menggunakan Complex Green Special 15-15-15-5CaO-6S, yang merupakan produk baja mudah larut. Pada kebiasaannya, beliau akan menggunakan 3kg hingga 4kg untuk setiap tanaman yang matang untuk membenarkan struktur mereka tumbuh dengan kuat dan menghasilkan daun hijau. Dengan penggunaan hanya sebulan sekali, kesannya dapat jelas dilihat.

Siri produk baja Complex Special yang diimport dari Eropah oleh AgroBridge diformulasikan dengan kalium sulfat, adalah baja bebas klorida, dan paling sesuai untuk tanaman yang sensitif terhadap klorin seperti tanaman durian. Siri produk ini dapat meningkatkan kadar kejayaan pembungaan dan pembuahan dengan berkesan untuk meningkatkan kualiti dan hasil yang tinggi. Kini, Liu Xiang Hui telah meningkatkan kuantiti baja untuk tanaman kerana beliau merasakan berbaloi berbelanja lebih untuk baja setelah menyedari faedahnya.

 

Kerosakan serius oleh anai-anai

Setelah menambahbaik amalan pengurusan baja, beliau terus menyelesaikan masalah anai-anai. Beliau memberitahu bahawa sebelum ini tanah terhakis teruk kerana terdapatnya anai-anai, menyebabkan tanaman memiliki struktur yang lemah dan berada dalam keadaan kesihatan yang buruk, lalu mengakibatkan penurunan besar dalam keluaran hasil. Beliau menjelaskan bahawa ini adalah disebabkan oleh pengurusan pemangkasan yang tidak betul kerana ia tidak dibersihkan di dusun. Ia membawa kepada serangan anai-anai. Serangan anai-anai akan mengikis bahagian utama tanaman dan menyebabkan lubang terbentuk di dalamnya, sehingga menghalang bekalan air dan nutrien yang betul. Ketika tempoh PKP, beliau dengan tekun membersihkan pemangkasan dahan-dahan di dusun.

CATATAN TERKINI

PERLUKAN NASIHAT PROFESIONAL?

Hubungi kami, kami bersedia untuk memberikan anda penyelesaian pertanian yang mudah dan berkesan.